ВИРОБЛЕНО З ЛЮБОВ‘Ю: АРОМАТНА ЗЕЛЕНЬ, СВІЖІ ОВОЧІ ТА ЯКІСНА ЗАМОРОЗКА

25.01.2017

Багато людей, які вміють працювати на землі, займаються вирощуванням овочів. Причому цей сегмент ринку постійно зростає. Значним стимулятором цього є споживчі запити. Сучасний покупець звик споживати свіжі овочі та фрукти цілий рік. Керівництво АТ «Михайлівський райагропостач» розуміючи, що овочівництво один з найперспективніших напрямків діяльності сільськогосподарських підприємств, поступово та цілеспрямовано крокує в цьому напрямку.

Ще в 2000 році дочірньому сільськогосподарському підприємству «Агроцентр» була передана будівля овочесховища в рахунок погашення заборгованості держави перед підприємством по відшкодуванню ПДВ (податку на додану вартість). Микола Архипович Шаламов вже тоді започаткував новий напрямок діяльності підприємства, приймаючи занедбану будівлю овочесховища.

Приміщення було відремонтовано, правильно та професійно налагоджено вентиляцію в холодильних камерах. Компанія «Інсолар»( м. Харків) швидко і якісно провела всі роботи по оснащенню овочесховища найсучаснішим обладнанням, встановивши компресорно-конденсаторний агрегат В-L226-V2571EX німецького виробництва та налаштувавши роботу холодильних камер. Сьогодні це - високотехнологічне овочесховище ємністю більше 3000 куб. м, де робиться все для того, щоб до споживачів взимку доходили овочі та фрукти якісними, а головне - вони зберегли не лише товарний вигляд, а й всі корисні компоненти: вітаміни та мінеральні речовини. І це все - завдяки злагодженій роботі колективу овочесховища, які докладають до цього чимало зусиль.

А Галина Вікторівна Шаламова продовжила розвивати цей перспективний напрямок. З 2015 року почали займатися городництвом, створивши шість нових робочих місць. Тепер на своїх ділянках вирощують капусту, моркву, столовий буряк, картоплю, цибулю, перець, баклажани, помідори, огірки. У теплиці нині ростуть й зеленні культури. Арсен Сидикович Сулейманов, головний агроном, керує роботами і в полі, і на городі, і в теплиці. Дванадцять років працює він на підприємстві. Молодий, перспективний, азартний, любить, щоб у нього були найвищі врожаї і взагалі все було найкраще. У 2016 році було вирощено більше 60 тон овочів! Під його керівництвом запровадили крапельне зрошення для овочів.

Ми завітали на територію овочесховища, де нас гостинно зустріла керівник цього підрозділу Лідія Іванівна Мінакова. Вона разом з бухгалтером Оксаною Сергіївною Довженко, провела екскурсію нашій редакції, показала роботу овочесховища, розповіла, як зберігається продукція.

Овочесховище складається з таких структурних підрозділів:

- Холодильний цех - призначений для довгострокового зберігання овочів;

- Цех переробки - функціональне призначення полягає в сортуванні, мийці, фасуванні і переробці овочів;

- Адмінбудинок;

В овочесховищі є всі продукти для борщового набору: капуста, картопля, цибуля, морква, буряк. За приймання продукції, температурний режим зберігання, відвантаження покупцям відповідає завідувач складом Олена Геннадіївна Хоменко. Працівники ретельно перебирають, сортують, фасують фрукти та овочі. Кожен вид продукції знаходиться в окремій камері, а їх на овочесховищі - сім. Особливо приємно зайти в камеру, де зберігаються яблука. Як тільки відчиняються двері, п'янкий аромат літнього сонця, солодких плодів, соковитих фруктів просто збиває з ніг. У ящиках знайшли свій прихисток червоні, жовті, зелені яблука, дбайливо загорнуті добрими руками працівників холодильника. Про те, щоб ви могли насолоджуватися свіжими яблуками протягом усього року, подбали працівники холодильника.

У відділі переробки готуються квашені яблука, капуста з різними наповнювачами, із соління - зелені помідори, огірки. Начальник відділу - Наталя Володимирівна Пеклова, саме під її чітким керівництвом готуються смачні салати до ваших столів. Тут робота проводиться у двох цехах. У перший привозять продукцію, чистять її, а вже в другому здійснюється переробка, шинкування.

Серед заморожених продуктів: алича, вишні, яблука, кукурудза, кабачки, солодкий перець, горошок. Заморожені овочі й фрукти, як правило, вважаються більш корисними, ніж консервовані, оскільки вони зберігають більше поживних речовин. Заморожені продукти обробляються протягом декількох годин після збору врожаю, що запобігає втраті вітамінів і допомагає зберегти текстуру і смак.

У деяких випадках заморожені фрукти й овочі ще корисніші, ніж свіжі. Це пов'язано з тим, що фрукти і овочі для заморожування, як правило, збираються на піку їх зрілості, коли їх харчова цінність найвища.

Овочесховище постачає свою продукцію в мережу супермаркетів «Метро», «АТБ», «Сільпо» в п'ять дитячих садочків та десять шкіл Михайлівського району, Запорізькому залізорудному комбінату, Малобілозерській естетичній гімназії-інтернату «Дивосвіт» Василівського району підприємцям Мелітопольського району, Запоріжжя. А михайлівчани можуть придбати весь асортимент продукції овочесховища в магазині «Нива» , який розташований в центрі Михайлівки.

Однією командою, дружно, злагоджено й відповідально працює весь колектив овочесховища. Багато років чесно, відповідально і сумлінно працюють Іван Іванович Сідаков, Олена Анатоліївна Івченко, Володимир Миколайович Мішин, Сергій Анатолійович Писанко. Не підводять і люди, які прийшли працювати зовсім недавно, встигаючи і вирощувати продукцію і її переробляти. Це Наталія Андріївна Ракша, Надія Сергіївна Нечет, Наталія Вікторівна Костікова, Олена Валентинівна Радченко, Наталія Миколаївна Костікова, Василь Вікторович Сачко.

Працівники овочесховища добре розуміють, на якого споживача орієнтуються, тому працюють відповідально, особливу увагу приділяють якості продукції. А якість продуктів для діточок - під особистим контролем Галини Вікторівни.

Саме завдяки чіткому розумінню, що умови зберігання для різної сільськогосподарської продукції різні, овочесховище успішно розвивається. Так, для ріпчастої цибулі необхідний мікроклімат з температурою 0,5-1 С при вологості 65-70%. А ось яблука «люблять» температуру 2 С при вологості 90-95%. Якщо таку різницю не врахувати, то втрати будуть колосальними.

Одним із найважливіших є питання вентиляції. Працівники овочесховища ДСГП «Агроцентр» це прекрасно розуміють і враховують кожну деталь, щоб покупці мали на своєму столі лише якісну продукцію.

А як приємно взимку прикрашати страви ароматною свіжою зеленню! Сушені трави не можуть дати такої свіжості, як не намагайся. Саме тому теплиця - незамінне доповнення території овочесховища.

У теплицях вирощується салат, цибуля, петрушка, кріп, редиска. Особливою популярністю в Михайлівці на новорічні свята користувалась свіжа зелень до святкового столу. Відповідальний за всі роботи в теплиці Юрій Михайлович Сивий, який слідкує за додержанням технології вирощування овочів, зелені.

Придбати свіжі й заморожені овочі та фрукти, дбайливо вирощену зелень, можна у магазині «Нива», який працює щоденно без вихідних з 8:00 до 18:00. Ми завітали й до магазину. Нас привітно зустріли Наталя Вікторівна Широка та Садова Тетяна Петрівна. Наталя Вікторівна показала продукцію, посміхнулася, і одразу стало так затишно на душі, що захотілося приходити до магазину ще і ще. Крім овочів та фруктів, на полицях чекають на покупців ще приправи, крупи, борошно, консерви.

- Так приємно, коли покупці залишаються задоволеними, повертаються, щоб спробувати ще щось нове. Нерідко чуємо слова вдячності. Магазин у нас спеціалізований, тож покупці приходять, в основному, за овочами. На новорічні свята швидко скуповували і овочі, і фрукти, і салати нашого виробництва, і зелень, - говорить Наталя Вікторівна.

Якість - один з головних пріоритетів ДСГП «Агроцентр», поряд із ввічливим і швидким обслуговуванням і суворим дотриманням санітарних норм. Підприємство пропонує своїм покупцям свіжі, якісні та натуральні продукти. 

Збір зелені

А ми перерахуємо Вам три вагомі причини, щоби вживати більше свіжих продуктів:

Фрукти та овочі містять основні вітаміни та мінерали. Фолієва кислота, магній, калій, а також вітаміни А, С і К - це лише деякі з компонентів, які ви знайдете у свіжих продуктах. Всі ці поживні речовини мають різний вплив на ваше здоров'я, а фрукти та овочі є одним з кращих способів отримати їх.

Фрукти та овочі багаті клітковиною. Волокно сприятливо впливає на організм. Воно підтримує вашу травну систему, може допомогти підкріпитися (це особливо важливо, якщо ви скорочуєте споживання калорій для втрати ваги), а також запобігає численним захворюванням і підтримує роботу серця.

Фрукти та овочі також багаті на антиоксиданти і фіторечовини. Ці поживні складові зменшують запалення і можуть запобігти ризику серцево-судинних захворювань і раку. Молекули в організмі, що звуться «вільні радикали», весь час виступають причиною пошкодження наших клітин, але антиоксиданти, знайдені всередині фруктів та овочів, фактично нейтралізують ці молекули, уповільнюють процес старіння. Таким чином, ви не лише виглядатимете молодше, ваше тіло буде здоровим зсередини! 

Будьте здоровими! 

Створено за допомогою Webnode
Створіть власний вебсайт безкоштовно! Цей сайт створено з допомогою Webnode. Створіть свій власний сайт безкоштовно вже сьогодні! Розпочати